V.U.G.S. Carrière

Stage bij de Nederlandse Ambassade te Brussel – Economisch Cluster

Logo Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Economisch Cluster van de Nederlandse ambassade in België is op zoek naar een stagiair voor de periode van 3 februari 2020 t/m 31 juli 2020.

Werkomgeving

België is de tweede handelspartner van Nederland en heeft een fascinerende binnenlandspolitieke structuur met regeringen op federaal, gewestelijk en gemeenschappelijk niveau. De ambassade richt zich primair op bilaterale aangelegenheden, maar in Brussel is Europa nooit ver weg.

Als stagiair bij het Economisch Cluster volg je de economische ontwikkelingen in België en in Nederland en ben je actief betrokken bij handelsbevorderende activiteiten. Het Economisch Cluster werkt nauw samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken.

De ambassade biedt een stimulerende en leerzame werkomgeving met betrokken collega’s en afwisselende werkzaamheden. Deze stage biedt de mogelijkheid enerzijds ervaring op te doen in de wereld van de economische diplomatie en handelsbevordering en anderzijds België van binnenuit te leren kennen.

Stageomschrijving

De stage omvat een gevarieerd takenpakket waarbij je als stagiair betrokken bent bij de dagelijkse werkzaamheden van de ambassade. De werkzaamheden bestaan o.a. uit:

 • bijdragen aan het beantwoorden van handelsaanvragen;
 • assisteren bij bilaterale economische rapportages;
 • onderhouden van de website en social media;
 • volgen en analyseren van de Franstalige en Nederlandstalige economische pers;
 • bijdragen aan de planning en uitvoering van handelsbevorderende evenementen;

Profiel van de stagiair(e)

De Nederlandse Ambassade in België zoekt een gemotiveerde, internationaal georiënteerde student. Sleutelwoorden zijn samenwerking en proactiviteit. De stage betreft een meeloopstage, wat betekent dat er geen gelegenheid is voor onderzoek of scriptie in het kader van een afstudeerproject. Een bijdrage leveren aan het analyseren van en rapporteren over economische ontwikkelingen is een wezenlijk bestanddeel van de stage. Van de stagiair wordt daarom een grote mate van zelfstandigheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid verwacht. De stagiair dient een relevante universitaire studie in de masterfase te volgen en te beschikken over de volgende kennis en vaardigheden:

 • kennis van en affiniteit met het economische werkterrein;
 • representativiteit, enthousiasme, resultaatgerichtheid en een ondernemende instelling;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • een grote mate van zelfstandigheid;
 • kennis van het Frans is een pré;
 • basiskennis van standaardofficeprogramma’s en social media.

Wat bieden wij

De Nederlandse ambassade in België biedt een leuke en leerzame stageplaats aan in een uitdagende werkomgeving. Er is voldoende ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en initiatief. Ook krijg je als stagiair een maandelijkse stagevergoeding (zie hierover meer onder ‘Voorwaarden en vergoedingen’) en zal je gedurende de stageperiode de beschikking hebben over een laptop en werktelefoon.

Voorwaarden en vergoedingen

Klik hier voor de algemene voorwaarden en vergoedingen.

Meer weten en/of solliciteren

Voor meer informatie kun je terecht bij Caroline Schauvlieger (Landbouwattaché), caroline.schauvlieger@minbuza.nl

Kandidaten kunnen hun CV en bondige motivatiebrief tot en met 1 november 2019 elektronisch toesturen aan bru-ea@minbuza.nl. Belangrijk in je sollicitatie is de onderbouwing van de wens om bij deze ambassade stage te lopen.